natur

Sund jord takket være biodynamisk dyrkning

Hvorfor biodynamisk dyrkning fremmer sund jordbund

Det er ikke skovene, men jord, der fungerer som vores planets største kulstoflager efter havene. Jord, som en levende del af jordskorpen, filtrerer også regnvand for at skabe nyt rent drikkevand. Uden jordens kraft ville der ikke være mad.

Hvad vi gør: biodynamisk dyrkning

Over 90 % af vores mad vokser i jorden. To tredjedele af verdens arter lever i jorden. Biodynamisk dyrkning bevarer humuslaget og kan bidtrage til at skabe ny humus (muldjord) – vi har set dette i årtier i Weledas haver.

Alt som vokser og blomstrer i vores haver og marker dyrkes efter biodynamiske metoder. Vi anvender en mængde forskellige metoder for at holde jorden sund, for at styrke den og for at gøre den mere frugtbar. Dette betyder også at der er mindre risiko for spredning af sygdomme.

Det tager meget lang tid for en sund, frodig jord at udvikle sig – ca. 15000 år for kun en meter jord.

Hvordan opstod idéen med biodynamisk jordbrug?

En gruppe landmænd bad naturvidenskabsmanden og filosoffen Rudolf Steiner (en af grundlæggerne af Weleda) om råd. Landmændene var bekymrede over at kvaliteten på deres produkter, jordens frugtbarhed og deres planter og dyrs sundhed var forværret betydeligt. Steiner holdt derefter en række forelæsninger om ”landbruges velstand”. Dette var 1924 – og markerede starten på moderne biodynamisk dyrkning.

Humus giver næring til jorden

Det starter med sten sprænges af frost og dermed forvitrer. Varme og fugt udløser kemiske reaktioner der nedbryder stenen til de fine partikler som danner jord. Rester af planter og dyr, samt blade og nåle, der er faldet ned på jorden, danner et lag af organisk materiale, der langsomt omdannes af mikroorganismer til humus. Dette humuslag indeholder vigtige næringsstoffer og mineraler til planter og små jordorganismer. Normalt dyrkbart land (agerjord) har et humusindhold på 1 til 4 %. Såkaldt sort jord, som er særligt rig på humus kan indeholde op til ca. 12 % humus.

Grøn gødning beskytter jorden

Selvom vi strengt følger biodynamiske metoder forstyrrer landbruget stadig jordens følsomme økosystemer. Så vi forsøger forsigtigt at hjælpe jorden med at opretholde, eller til og med øge, dens frugtbarhed. En måde at gøre det på er gennem grøn gødning. I Weledas haver dyrkes bælgfrugter, såsom rødkløver, som en mellemafgrøde mellem to hovedafgrøder. Når de vokster i markerne absorberer de energi fra solen og kvælstof fra luften om omdanner dette til næringsstoffer for jordorganismerne og en efterfølgende afgrøde. De fleste grønne gødningsplanter spirer hurtigt, dækker jorden hurtigt og beskytter den mod sol, vind og regn. Dette forhindrer næringsstoffer fra at blive skyllet væk og forhindrer erosion, mens rødderne af den grønne gødning løsner og lufter jorden, hvilket forbedrer dens struktur.

Agerjord forsvinder

Hvert år forsvinder omkring 10 millioner hektar dyrkbar agerjord rundt om i verden, et område på størrelse med Sydkorea. I dag indeholder en fjerdedel af verdens samlede markareal betydeligt mindre humus og næringsstoffer end for 25 år siden, eller så er det ikke længere egnet til dyrkning af afgrøder.

Dette skyldes skovrydning, svedjebrug, klimaforandringer, landbrug og intensivt landbrug, der tømmer jorden for de næringsstoffer, den har brug for.

Weledas haver: Områder med mangfoldighed

Weledas have med lægeplanter i Tyskland er den størtste biodynamiske have i Europa. Om foråret, efter vinterhvile, begynder vores gartnere at vende jorden i blomsterbede og i marken for at forberede den til nye frø og unge planter. I den tidsperiode opblever de jordbunden som grundlaget for alt liv. En håndfuld jord indeholder næsten lige så mange levende væsener, som der er mennesker på jorden: milliarder af mikroorganismer og små væsener som bakterier, orme, svampe, mider, springhaler, skovlus, bænkebiddere, biller og alger. Selvom de ikke er store, så er disse små indbyggere vores hjælpere og deres rolle er af stor betydning: de gør jorden frugtbar. Når vi vender jorden, sørger vi for, at vi kun griber ind i jordlivet så meget som absolut nødvendigt.

Hvad du kan gøre

 

Uanset om det handler om din egen have eller de valgt du træffer når du handler, så findes der måder du kan bidrage til at nære sunde jordforhold:

  • Plant en blomstereng i stedet for en græsplæne eller læg grus: Vilde planter i haven giver et levested for små organismer og en mangfoldighed af rødder der vokser til forskellige dybder i jorden.
  • Bedre jord takket være grøn gødning: Planter som kløver eller alfalfa (lucerne) kan sås og siden arbejdes ned i jorden lige før, under, eller efter blomstring. Grøn gødning fungerer som et naturligt gødningsmiddel, lufter og giver næring til jorden og forbedrer dens vandbeholding.
  • Køb økologisk mad: Økologisk landbrug afholder sig stort set fra brugen af kemiske bekæmpningsmidler og syntetisk mineralsk gødning. Dette gavner igen jorden.